31 sty 2011

Shiboridashi 01

Shiboridashi. Naczynie do parzenia gyokuro jednej z najlepszych czyli i najdroższych herbat japońskich. Jest to tak naprawdę czajnik. Niewielki (ten jest wyjątkowo duży 200ml ale niemal standard to 80 ml) bo herbata zacna. Nie potrzebuje rączki - herbatę zalewa się wodą o temperaturze 50-70 st. Nie ma też sitka - napar wydostaje się przez nacięcia między pokrywką a czerepem.
Nieoczekiwanie jest niezwykle wygodny, ja sam parzę w nim nawet hojicha choć to pewnie barbarzyństwo.      cdn

 
btw. Jest jeszcze inny styl parzenia gyokuro nazywa się shzuku-cha i wykorzystuje naczynie podobne do chińskiego gaiwana bez podstawy. tu

ps
Przyznaję, że jeszcze dwa miesiące temu nie znałem nawet tej nazwy. Tu podziękowania dla Wojtka:-)










30 sty 2011

na początek

Mimo, że zajmuję się ceramiką już od wielu lat dopiero teraz jednak zacząłem bardziej poważnie myśleć o herbacie, herbacianych naczyniach i ich zależnościach o różnych kulturach picia herbaty i ich wzajemnym się przenikaniu i wpływie na to co ja robię.
Też o tym będzie ten blog. I postaram się pisać krótsze zdania.